Herkse politie krijgt bodycams

Op 17 februari 2020, over deze onderwerpen: Gemeentenieuws

De politiezone Limburg Regio Hoofdstad (LRH) wordt uitgerust met bodycams, dashcams en dronecams. De gemeenteraad van Herk-de-Stad keurde het gebruik unaniem goed.  “Draagbare camera's zijn een interessant hulpmiddel bij het verzamelen van bewijs en ze verhogen eveneens de veiligheid van onze politiemensen”, vertelt N-VA-gemeenteraadslid Danny Jamers.

Filmen met een bodycam zorgt voor een betere bewijsvoering. Daarnaast blijkt ook dat omstaanders tijdens een politie-interventie rustiger worden, wanneer ze weten dat ze gefilmd worden. Dat verhoogt zowel de veiligheid van de burger als die van het politiepersoneel.

Privacy

Tegelijk komt de privacy van de burger niet in gevaar. De bodycams filmen automatisch maar de opnames worden pas gestart als de agent deze handmatig aanzet in een situatie die hij/zij nodig acht. De betrokkenen worden hier altijd van op de hoogte gebracht. De opname begint bovendien al 30 seconden voorafgaand zodat ook de waarschuwing en de aanleiding van de opname in beeld zijn. De beelden van de camera’s worden 30 dagen bewaard, tenzij ze onderwerp uitmaken van een verder gerechtelijk onderzoek.

“Zoals elk technisch hulpmiddel hebben deze bodycams beperkingen, maar de voordelen liggen voor de hand. Ze hebben een positieve invloed op de bewijsvoering en het verzamelde beeldmateriaal geeft een objectieve feiteninterpretatie. Dat kan bijzonder nuttig zijn in geval van klachten”, besluit Jamers.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is