"Asielzoekers hebben recht op hulp en die geven we hen ook massaal, maar ze hebben ook plichten"

Op 24 september 2015, over deze onderwerpen: OCMW-nieuws

Asielzoekers in Herk-de-Stad weigeren OCMW-woning te poetsen en op te ruimen

Herk-de-Stad - Dat de integratie van duizenden vreemdelingen geen sinecure is, wijst de praktijk uit. Neem nu Herk-de-Stad, waar sinds begin augustus acht asielzoekers zijn ondergebracht in het lokaal opvanginitiatief (LOI). "Wij doen ontzettend veel voor die mensen. En terecht, want we willen solidair zijn. Maar ze weigeren te poetsen en hun afval op te ruimen. In hun cultuur is dat vrouwenwerk, hé", zucht OCMW-voorzitster Karolien Grosemans (N-VA). "Om hen alsnog te overtuigen, ga ik voorstellen hun leefgeld van 60 euro per week in schijven uit te betalen. Dat bedrag verminderen mag immers niet."

De gemeente Herk-de-Stad heeft één LOI om asielzoekers tijdens hun erkenningsprocedure op te vangen. Het OCMW huurt die woning met acht slaapkamers, twee keukens, twee ontspanningsruimten en drie douches van een inwoner uit de gemeente.

"Het voorbije jaar zat daar één Rus. Van uit Fedasil arriveerden begin augustus zeven mannen: vier Syriërs, een Iraniër, een Eritreeër en een man uit de Gazastrook. Zij wonen daar nu acht weken, maar het gaat van kwaad naar erger", zegt Karolien Grosemans. "Hoewel de maatschappelijke assistenten het hen meermaals hebben voorgedaan, weigeren ze systematisch om te poetsen. Volgens hen is dat vrouwenwerk. Bijgevolg is alles er vuil en onhygiënisch. Een tijdje geleden was een tl-lamp om een of andere reden van het plafond gekomen. De glasscherven hebben ze met hun schoenen een beetje opzij gestampt. Onvoorstelbaar."

Rattenvallen

De acht mannen weigeren ook hun vuilnis op te ruimen, laat staan te sorteren. "Vorige week stonden maar liefst 16 vuilniszakken in de stal. Daarnaast lag het hele huis vol afval. Het gevolg is dat daar nu een rattenplaag is", zucht Grosemans.

Vorige week heeft het OCMW twee werknemers van de klusjesdienst langs gestuurd voor een grote opruimactie en poetsbeurt, en om overal rattenvallen te zetten. "Ook toen weigerden de asielzoekers ook maar één hand uit te steken. Vandaag zijn we enkele dagen verder en het is er opnieuw een troep."

Maatregelen

Voor Grosemans is de maat vol. "Als gemeente moeten en willen wij solidair zijn met die asielzoekers. Als zo iemand in je gemeente toekomt met enkel een onderbroek in een plastic zakje, laat je dat als mens niet onberoerd. Asielzoekers hebben recht op hulp en die geven we hen ook massaal (zie kader, nvdr)", zucht Grosemans. "Maar ze hebben ook plichten. Door te verzaken in poetsen en opruimen tonen ze niet het minste greintje respect. Vandaar ga ik de OCMW-raad eerdaags voorstellen om hun leefgeld van euro per week gespreid (in schijven) uit te betalen. Op die manier wil ik druk zetten en hen alsnog overhalen om die woning een beetje in orde te houden. Is dat nu zoveel gevraagd?"

Yves LAMBRIX, HBVL © 2015 Concentra

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is