Zeg niet zomaar het Wendelenhuis

Op 21 oktober 2016, over deze onderwerpen: Gemeentenieuws

Onlangs kon u op deze pagina lezen dat de gemeenteraad besliste om het Wendelenhuis in de Ridderstraat te verkopen. In de akte van verkoop werd duidelijk geformuleerd dat de historische waarde en eigenheid van het huis bewaard zou blijven. Voor de Tweede Wereldoorlog was er een boomzagerij gevestigd. Nadien, in 1951, nam het Amandinacollege zijn intrek in het gebouw. Uiteindelijk zou het Wendelenhuis in 1988 door de gemeente gekocht worden. Deze verhuurde het pand op zijn beurt aan het Vlaams Woningfonds voor Grote Gezinnen. Zij verbouwden het gebouw tot twee eengezinswoningen.

De meeste mensen kennen het Wendelenhuis als de plek waar één van onze bekendste Herkenaren Govaert (Godfried) Wendelen in 1580 geboren werd. Maar wie was deze meneer Wendelen eigenlijk? Nadat hij zijn jeugdjaren hier in Herk-de-Stad doorbracht, trok hij naar de Universiteit van Leuven om er kunstgeschiedenis en wetenschap te studeren. Daarna trok hij naar onze noorderburen waar hij ook nog kerkelijk recht zou volgen. Godfried Wendelen staat vooral bekend om zijn studies over de sterren en de planeten. Ook trok hij over heel Europa om met andere wetenschappelijke denkers, zoals Descartes, te overleggen. Later zou hij, tijdens zijn 10-jarig verblijf in de Provence, de eerste Franse sterrenwacht oprichten.

In 1612 heeft Godfried zijn buik vol van al dat rondreizen en keert hij terug naar zijn roots: Herk. Hier wordt hij directeur van de Latijnse school. Acht jaar later, in 1620, wordt meneer Wendelen ingewijd als priester. Vanaf 1633 zou hij vervolgens tot 1650 de pastoor van Herk-de-Stad worden. Op het einde van zijn carrière werd hij tot slot nog rechter aan de kerkelijke rechtbank van Doornik.

We kunnen dus zonder meer spreken van een buitengewoon intelligent man, die nooit zijn voeling met onze mooie gemeente verloren heeft. Het mag dan ook niet verwonderen dat de Govaert Wendelenstichting van Herk-de-Stad hem eer wil betonen door wetenschappelijk werk in het algemeen in de kijker te plaatsen. Zo werd naar aanleiding van zijn 400e verjaardag in 1980 het Wendelenmonument in het Olmenhof geplaatst. Ook zijn de meridiaanlijn op de markt en de zonnewijzer op de Sint-Martinuskerk een knipoog naar deze beroemde Herkenaar.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is