Wim Berden (26, N-VA NIEUW) leert kibbelende Herkse politici de les

Op 5 oktober 2012, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2012

'Niet met ruzie maken, maar wel met samenwerken kunnen politici iets bereiken.' Die wijze woorden komen uit de mond van Wim Berden, nummer 10 op de lijst van N-VA NIEUW in Herk-de-Stad en met zijn 26 jaar de op een na jongste van die lijst. "Je kan van mening verschillen, maar besturen kan alleen maar met compromissen sluiten", zegt Wim naar aanleiding van het politieke gebekvecht in Herk-de-Stad. Tegelijk is hij in het archief van Herk-de-Stad gedoken om te zien hoe het er vroeger aan toe ging. En wat stelde hij nog vast? Er is dringend nood aan een degelijke archivering in Herk-de-Stad.

"De verkiezingen van 14 oktober 2012 komen steeds dichter. Menig kandidaat dingt momenteel op zijn of haar eigen manier naar de stem van de Herkenaar.
Hierdoor wordt het straatbeeld gedomineerd door glimlachende politici die hun beste beentje voorzetten", stelt Wim vast. 

"Nochtans werd de Herkse politiek de voorbije jaren verdeeld door ruzies. Wie naar de gemeenteraad kwam kijken en luisteren, kreeg steevast een portie moddergooien en gekibbel te zien en te horen. Respect en verantwoordelijkheidszin zijn twee mooie deugden, zeker voor politici die toch het volk vertegenwoordigen. In Herk-de-Stad waren net deze deugden de afgelopen jaren ver zoek. Ik ga geen schuldigen aanduiden en ik ga al zeker geen namen noemen. Dat zou mij alleen maar op hetzelfde zinloze en destructieve pad brengen. Het is belangrijk dat elke partij in eigen boezem kijkt. Bovenal is het nuttig dat alle raadsleden in het achterhoofd houden waarvoor zij gekozen zijn: onze gemeente met respect en verantwoordelijkheidszin besturen.'

"Om mijn boodschap kracht bij te zetten schreef ik een boekje. Geen telefoonboek van een paar duizend pagina's maar wel een beknopt werkje met enkele historische gebeurtenissen uit onze gemeente. Ik koos onze oude gemeenteraadsverslagen als voornaamste bronnenmateriaal. Dat heeft me geleerd dat de Herkse politici vroeger ook van mening konden verschillen, maar ze kwamen uiteindelijk wel tot een vergelijk. De vele uren in het archief hebben me ook geleerd dat het gemeentelijke archief niet uitgerust is om oude verslagen en brieven op te bergen. Helaas is er nooit werk gemaakt van een degelijke archivering. Als we niet snel gaan denken aan oplossingen als digitalisering dreigt een belangrijk deel van ons verleden onherroepelijk verloren te gaan." Ereburgemeester Hendrik Verbrugge van Alken, schreef het voorwoord bij het boek. Je kan het boekje gratis lezen op: www.wimberden.be.

Luk Weyens, website HBVL © 2012 Concentra

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is