"Twee jonge en krachtige bomen in de plaats"

Op 19 juli 2013, over deze onderwerpen: Gemeentenieuws

Herk-de-stad

ZIEKE LAATSTE OLM IN BESCHERMD OLMENHOF MOET VOOR DE BIJL

Het Olmenhof en de vlakbij gelegen Harlaz zijn ontstaan uit een van de oudste boomkwekerijen van het land. De traditie van de bomenkweek in Herk-de-Stad gaat zelfs terug tot in de achttiende eeuw. In 1813 bouwde Jan Godgaaf de grote herenwoning, die sinds de jaren '70 de gemeentediensten huisvest. Hij legde ook een park aan en begon een boomkwekerij uit te baten.

Olmenhof en Harlaz groeiden uit tot een belangrijke kwekerij en zijn sinds 1987 als park beschermd. Het park is permanent voor het publiek toegankelijk.

Een van de merkwaardige bomen was jarenlang de olm of iep tussen de vijver en het minigolfterrein. Jarenlang was hij de enige in zijn soort in het Olmenhof, maar daar komt nu verandering in.

Het park Olmenhof aan het stadhuis van Herk-de-Stad is om zijn unieke bomenrijkdom als landschap beschermd. Het domein is genoemd naar de olmen die zich daar van origine bevonden. Nu telt het gebied nog maar een olm en die moet nu - wegens de olmenziekte - voor de bijl.

"Geen nood. Er komen twee jonge olmen in de plaats", zegt schepen van leefmilieu Wim Berden (N-VA NIEUW).

schimmel

Schepen Wim Berden: "In deze olm - of iep, zoals dit ras ook wordt genoemd - is de Olmen- of Iepenziekte vastgesteld. Dat is een besmettelijke kwaal die in heel Vlaanderen al heel veel olmen heeft aangetast. Allicht zullen vele andere nog sneuvelen."

Duurzaamheidsambtenaar Roger Meynen van de stad is een bomenkenner. Hij vertelt wat er met de boom aan de hand is: "De Iepenziekte is een verwelkingsziekte waarvan de eerste symptomen zich meestal in de maand juni voordoen. Een gedeelte van de bladeren begint te verkleuren, sterft af en valt van de boom. Dat proces breidt bliksemsnel uit naar de rest van de boom. Na enkele weken zijn alle bladeren verdord en afgevallen."

"Oorzaak van de ziekte is de schimmel Ophiostoma ulmi of ook de ceratocystis ulmi, die door de iepensprintkever van andere bomen wordt overgedragen. De schimmel vermenigvuldigt zich in de houtvaten en verspreidt zich via de sapstroom door de boom. Om de schimmel af te weren sluit de boom zijn houtvaten af, maar zo kan de verspreiding van water en voedingsstoffen niet meer gebeuren. Gevolg: de bladeren verdrogen en sterven af. Op termijn gaat de boom er helemaal aan. Ondanks vele pogingen is men er nog niet in geslaagd om de ziekte onder controle te krijgen."

vellen

Als oplossing kiest de stad voor een heel radicale methode. Schepen Wim Berden: "Er zit niks anders op dan de aangetaste boom te vellen en weg te doen om zo de voortplanting van de spintkever te voorkomen.

Specialisten zijn er met doorgedreven kweekprogramma's in geslaagd klonen van olmen te kweken die resistent zijn tegen de gevreesde olmenziekte. In de plaats van de zieke bomen worden twee jonge exemplaren bomen aangeplant."

HBVL © 2013 Concentra

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is