Sauna Bart

Op 14 maart 2018, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws, Gemeentenieuws, In beeld

Toen Frieda Brepoels uit Bilzen en haar Izegemse Geert Bourgeois op 13 oktober 2001 de trotse ouders werden van de Nieuw-Vlaamse Alliantie hadden ze nooit durven dromen dat hun frêle prematuurtje in zijn tienerjaren zou uitgroeien tot een politiek monster van ruim 30 procent.

Ook al vond de bevalling in Brussel plaats, de morele steun van de Limburgse clan is onontbeerlijk geweest in de opvoeding van die N-VA. Zo kwam peetvader Bart (De Wever) zijn eega Helga in Hamont-Achel halen en vond peetoom Theo (Francken) zijn liefste An in Hasselt. Van nonkel Ben (Weyts) is bekend dat hij een grappentrommel is, en dus ging 'Mister Zondag Bendag' de liefde van zijn leven Marijke in Sint-Truiden zoeken. Om de familiale evenwichten te herstellen, werd de verhuizing van nonkel Jan (Jambon, van Genk naar Brasschaat) gecompenseerd met de terugkeer van tante Zuhal (Demir, van Antwerpen naar Genk). Het moet echt wel zijn dat de grond in Limburg vruchtbaarder en vooral Vlaamser is.

Van Bart De Wever weten we dat hij zijn geschiedenis kent. Het siert de peetvader dan ook dat hij zijn Limburgse bloedverwanten niet vergeet en op 27 januari in Hasselt kwam toelichten dat de verandering werkt. Dat Huubke, de ruwharige teckel van nonkel Steven (Vandeput), het evenement niet mocht bijwonen, kon de pret niet bederven. Zoals u weet heeft Bart niet alleen een allergie voor doorwinterde tsjeven, maar ook voor hondenhaar.

Zondag zakt de peetvader opnieuw af naar Limburg, naar De Markthallen in Herk-de-Stad. Met 350 leden is zijn plaatselijke supportersclub immers de snelst groeiende N-VA-afdeling van heel Vlaanderen. Dat hij in één weg de lokale liberale schepen Mark 'Lion King' Vanleeuw terug zijn hok kan injagen, is mooi meegenomen. Dat hij er tante Karolien (Grosemans) tot kandidaat-burgemeester mag bombarderen, is dat evenzeer, ook al weet Bart niet dat zij twee honden heeft: Ozzie en Qleo, de Duitse Weimaraners met een grote ontsnappingsdrang die uitblinken in werkwilligheid, intelligentie en het opsporen van groot wild.

Gedrenkt in zoveel hondenliefde is het begrijpelijk dat de Limburgse N-VA nonkel Ben (Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn) als De Wevers rechtmatige opvolger ziet. In de plaats van dit toe te geven, wil Tante Karolien haar peetvader zondag imponeren met een onvergetelijk cadeau. Neen, geen mand met Limburgse streekproducten, want bij zijn laatste bezoek aan Hasselt heeft de peetvader toegegeven dat hij het daar wel mee heeft gehad. Drie alternatieven liggen op tafel: een vierdaagse survivaltocht met Bartel Van Riet en betovergrootvader Jan (Peumans) naar Catalonië, een hypnosesessie bij Rasti Rostelli om hem van zijn hondenhaarallergie te verlossen, en een bon voor een bezoek aan een sjieke privé sauna in de glooiende heuvels van Borgloon. We gokken op het laatste. Na Showbizz Bart is Vlaanderen echt wel klaar voor Sauna Bart.

Yves Lambrix geeft zijn eigenzinnige kijk op de mensen achter de schermen van het politieke toneel.

HBVL © 2017, Mediahuis

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is