Rood licht voor poort aan kasteeldreef

Op 3 juli 2015, over deze onderwerpen: Gemeentenieuws

De eigenaars van het kasteel van Loye in Lummen mogen de dreef, die begint aan de Pannestraat in Schulen, niet met een poort afsluiten. Dat staat in een advies van het schepencollege aan de administratie van Stedenbouw. De dreef is dan wel privé-eigendom, maar het schepencollege baseert zijn standpunt op het openbare karakter dat de dreef al jarenlang heeft.

De dreef werd in 1768 aangelegd. Een overeenkomst van dat jaar in het rijksarchief in Hasselt leert dat de toenmalige kasteelvrouw met de buren een akkoord bereikte om ze aan te leggen. De dreef zou toen komen door 'gemene bemden': weiden die de inwoners tussen 1 september en half mei vrij mochten gebruiken. Later werd een brug aangelegd over de Demer, die dwars op de dreef loopt.

Het traject ligt wel op privé-eigendom van het kasteel, waarvan de bewoners ze willen afsluiten, omdat er volgens hen steeds meer mensen komen wandelen en fietsen. Daarbij tonen ze volgens de kasteelbewoners weinig respect en lopen ze tot vlakbij het kasteel.

De plaatsing van een poort aan de Pannestraat moet voor iedereen duidelijk maken dat het om privédomein gaat.

Meer dan 60 buren van de Pannestraat, Reyerstraat en Broekstraat dienden bij het schepencollege bezwaar in. Zij verwijzen in hun bezwaar naar de overeenkomst van 1768 en argumenteren dat de weg al meer dan 30 jaar door iedereen wordt gebruikt en dus een openbaar karakter heeft.

Breed gedragen

"Wij volgen de buren in hun bezwaren", zegt schepen van Leefmilieu en Duurzaamheid Wim Berden (N-VA NIEUW). "Als er een poort komt, gaat het openbaar karakter verloren."

De buren zijn heel blij met de beslissing. Woordvoerder Patrick Boucneau: "Zo blijft 'onze' dreef open en worden er geen mogelijkheden voor de toekomst uitgesloten. De stem van de inwoners wordt gehoord en niet enkel die van een kasteeleigenaar. De 66 handtekeningen illustreren dat ons bezwaar heel breed wordt gedragen."

De bewoners van het kasteel wensten niet te reageren. Het advies van het schepencollege gaat naar Stedenbouw, dat het laatste woord heeft. Tegen de uiteindelijke beslissing is bezwaar mogelijk bij het provinciebestuur.

Luk WEYENS, HBVL © 2015 Concentra

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is