Puuur neemt poetsdienst OCMW over

Op 28 maart 2015, over deze onderwerpen: OCMW-nieuws

Het OCMW van Herk-de-Stad besteedt zijn poetsdienst uit aan de cvba Puuur. Dat is niet naar de zin van de sp.a-oppositie die op de OCMW-raad tegenstemde. De vakbonden hadden om uitstel van de beslissing gevraagd, maar daar is de meerderheid van N-VA NIEUW, Open Vld en CD&V niet op ingegaan.

De poetsdienst van het OCMW stelt 14 mensen tewerk. Zij gaan bij 67 gezinnen aan huis om schoon te maken. De cliënten betalen met dienstencheques. De uitbesteding aan een privéfirma gebeurt om diverse redenen. OCMW-voorzitter Karolien Grosemans (N-VA NIEUW): "Aan huis gaan poetsen is geen kerntaak van het OCMW. Bovendien is de poetsdienst zwaar verlieslatend. De bijdragen van de cliënten dekken al jaren niet meer de uitgaven. Het tekort is opgelopen tot 115.000 euro per jaar. Daarbij komt een groot ziekteverzuim. In totaal zijn afgelopen jaar maar liefst 544 ziektedagen geregistreerd of gemiddeld bijna 39 dagen per persoon. Het ziekteverzuim is in de vorige legislaturen almaar aangegroeid, zo erg zelfs dat we niet aan de vraag van de mensen tegemoet kunnen komen. Bij ziekte van een medewerkster is er geen vervanging. Sommige cliënten zien vier tot vijf weken na elkaar geen schoonmaakster. Nieuwe aanvragen moeten we nu weigeren."

Vijf privébedrijven dienden een offerte in om de poetsdienst van het OCMW over te nemen. Omdat er twee niet aan de voorwaarden voldeden, bleven er drie over: cvba Puuur, Flexpoint en de vzw PWA-DiCO, de dienstencheque-onderneming van Herk-de-Stad. Karolien Grosemans: "Op basis van objectieve criteria plaatste het managementteam - de OCMW-secretaris samen met de hoofden van de diensten huisvesting, gezins- en bejaardenhulp, personeel, financiën en sociale dienst - Puuur op 1, Flexpoint op 2 en PWA-DiCO op 3. Wij volgen het advies van het team." Puuur behoort tot Ons (Landelijke Beweging).

Minder loon

De sp.a-oppositie ziet een overheveling van de poetsdienst naar Puuur helemaal niet zitten. Fractieleider Joachim Deveux: "Voor die eerste plaats van Puuur hebben wij helemaal geen verantwoording gekregen. Qua loon en vakantiedagen gaan de schoonmaaksters er bij Puuur trouwens op achteruit. In oktober vorig jaar hebben wij inderdaad principieel mee voor de uitbesteding gestemd, maar wel met de opmerking dat de schoonmaaksters onder de meest gunstige voorwaarden zouden kunnen overstappen. Nu zal het OCMW die mensen moeten ontslaan, wat aan ontslagvergoeding veel meer kosten dan het tekort van 115.000 euro. Het behoud van de poetsdienst binnen het OCMW is de beste oplossing."

De vakbonden hebben bij het OCMW nog aangedrongen op een uitstel van de beslissing. Geen optie voor Grosemans: "Dan loopt het tekort nog meer op. We gaan nu met Puuur aan tafel zitten om de overstap zo snel mogelijk te laten gebeuren. Tegen de zomer moet alles rond zijn. De schoonmaaksters zijn vrij om naar Puuur over te stappen. Daar zullen ze inderdaad minder verdienen, maar als OCMW willen wij wel hun hospitalisatieverzekering betalen."

Luk WEYENS, HBVL © 2015 Concentra

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is