Politieraad West-Limburg erg verdeeld over fusie met Hazodi

Op 26 september 2014, over deze onderwerpen: Gemeentenieuws

De politieraad van de zone West-Limburg (Halen, Herk-de-Stad, Lummen) is erg verdeeld over de plannen om met de zone Hazodi te fuseren. Op de politieraad gisteravond trok vooral de N-VA scherp van leer tegen de plannen. "Te voorbarig, ondoordacht en zonder overleg voorbereid", vindt de N-VA. Volgens het politiecollege van de drie CD&V-burgemeesters is een fusie een noodzaak om de kostprijs van de politiewerking niet verder te laten stijgen.

Volgens Luc Wouters, burgemeester van Lummen en voorzitter van de politiezone, is de limiet van de kosten nu bereikt: "De werking van de politie kost de inwoners nu gemiddeld 90 euro. Om een verdere stijging te voorkomen zouden we - als zelfstandige zone - onze werking moeten gaan afbouwen. Dat is geen optie, omdat het aantal interventies steeds toeneemt. Dat aantal bedraagt nu 4.800 per jaar. Enkele jaren geleden was dat nog maar 3.000."

Een bijkomend element is dat zonechef Ivo Renders slechts ad interim is aangesteld. Zijn contract moet telkens voor een half jaar worden verlengd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de zone al twee keer op de vingers getikt dat dat niet langer kan. Luc Wouters: "Als we een zelfstandige zone willen blijven, moeten we een zonechef volgens het boekje aanstellen. Dat betekent bijkomende kosten."

 

"Onomkeerbaar"

De burgemeesters legden aan de politieraad een intentieverklaring tot fusie voor. Die politieraad bepaalt dat er nu werkgroepen starten, die de fusie in december ter goedkeuring voorleggen op de politieraad. "Maak ons niks wijs. Heel deze verklaring is zo opgesteld dat de beslissing van vandaag onomkeerbaar is", trok Laurens Appeltans (N-VA NIEUW, Herk-de-Stad) van leer. "Er is geen overleg met het personeel geweest. De verklaringen in Het Belang van Limburg die het zo voorstelden alsof alles in kannen en kruiken is, hebben heel veel kwaad bloed gezet." Volgens Appeltans' partijgenoot Michel Laenen zijn ook de gemeenten gepasseerd: "Hoe durf je dit hier al voorstellen zonder de gemeenteraden eerst te raadplegen?"

Om aan de kritiek tegemoet te komen, worden de gemeenteraden geïnformeerd. Het voorstel om meteen al de communicatie over de fusieplannen te starten werd slechts met een nipte meerderheid van zeven tegen zes goedgekeurd.

 

Hasselt

Tijdens de politieraad van Hazodi in Hasselt was er minder commotie. Toch had de N-VA ook hier kritiek. "Wij stemmen niet tegen, wij onthouden ons", zegt Guido Fisette (N-VA). "Wij hebben niets tegen de schaalvergroting, maar de snelheid waarmee het allemaal moet gebeuren, roept wel vragen op. Er we hebben ook onze twijfels bij enkele financiële aspecten. Onder meer bij de 40.000 euro voor een communicatiebureau dat een nieuwe naam moet zoeken."

LW / DJ, HBVL © 2014 Concentra

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is