Politiemensen West-Limburg, Hazodi en Borgloon gaan uitrukken op elkaars terrein

Op 3 oktober 2014, over deze onderwerpen: Gemeentenieuws

Los van een mogelijke - en ook betwiste - fusie met de politiezone Hazodi keurde de politieraad van de zone West-Limburg (Halen, Herk-de-Stad, Lummen) wel een samenwerking met Hazodi en de politiezone van kanton Borgloon goed. Die gaat op 1 oktober in voor interventies en wordt op 1 januari 2015 uitgebreid naar slachtofferhulp.

De samenwerking is volgens Luc Wouters, burgemeester van Lummen en voorzitter van de politiezone West-Limburg een noodzaak om de toename van de opdrachten op te vangen: "Enkele jaren geleden waren er nog 3000 interventies per jaar, nu al 4800."

Op 1 oktober gaan de drie zones voor hun interventies samenwerken. Hasselt zorgt dan overdag voor drie ploegen, Borgloon en Herk-de-Stad elk voor een. 's Avonds, 's nachts en in het weekend is er meer blauw op ronde: vier tot vijf ploegen van de zone Hazodi, 1 tot 2 van Borgloon en Herk-de-Stad. Dankzij de samenwerking krijgen de ploegen op het veld ook meer ondersteuning van officieren, zowel op het terrein als op het politiekantoor. "Communicatie over de interventies zal vanaf 1 oktober ook centraal voor de drie zones gebeuren", legt zonechef ad interim Ivo Renders van West-Limburg. "Voor andere mededelingen blijft elke zone apart verantwoordelijk." Op 1 januari 2015 bundelen de drie zones ook hun slachtofferhulp. Overdag blijft elke zone op het eigen grondgebied verantwoordelijk. Voor 's nachts stellen ze een beurtrol op.

Met het oog op een mogelijke fusie wil het politiecollege al de communicatie daarover naar het grote publiek en intern bij het personeel starten. Het project, dat ook een naam voor de nieuwe zone moet opleveren, wordt op 40.000 euro geraamd, waarvan West-Limburg ruim 17 procent moet betalen. "Nu al zo'n duur project communicatie starten, terwijl die fusie nog lang geen uitgemaakte zaak is, dat is absurd", vindt Laurens Appeltans (N-VA NIEUW, Herk-de-Stad). Het project werd toch goedgekeurd, maar slechts met een meerderheid van 7 tegen 6 stemmen en 3 onthoudingen.

LW, HBVL © 2014 Concentra

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is