"Politieke microbe sloeg toe op mijn vijftiende"

Op 5 januari 2013, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2012

Herk-de-Stad - Wim Berden jongste gemeenteraadslid en schepen
 
"Op mijn vijftiende sloeg het politieke virus toe. Hoe een bestuur tot stand komt en wat er bij een beleid komt kijken: dat intrigeerde me", lacht Wim Berden van N-VA NIEUW. Negen jaren later kan hij het zelf in de praktijk ervaren. Met zijn 26 jaar is hij de jongste verkozene in Herk-de-Stad. Hij is meteen schepen. Bovendien zit hij met de bevoegdheid financiën, naast jeugd en milieu, met de vingers op de knip van de stadsportemonnee.

"Nu komt het er vooral op aan veel te studeren", beseft de politieke youngster, die als parlementair medewerker van onder meer senator Huub Broers het politieke klappen van de zweep al heeft ervaren.

De Wever

"Vanwaar die politieke microbe? Het zit niet in de directe familie, maar er zijn in eerdere generaties wel schepenen van Schulen, Berbroek en Herk-de-Stad terug te vinden. Dat van voor de laatst fusie van de jaren zeventig. Toen was ik nog niet geboren."

"Hoe organiseren mensen zich? Hoe komt een bestuur tot stand? Het antwoord zoeken op die vragen kreeg me steeds meer in de ban.

Op mijn achttiende ben ik in Hasselt gaan luisteren naar Bart De Wever, toen nog niet zo gekend als nu. De ontmoeting effende het pad voor het lidmaatschap bij Jong N-VA. Ik ben even voorzitter van Jong N-VA Limburg geweest, om de periode bij Jong N-VA in Leuven tijdens de studietijd niet te vergeten."

Wim ging aan KU Leuven geschiedenis studeren, om over te stappen naar lerarenopleiding - "Totaal niet mijn ding" - en uiteindeiljk een vorming in administratiezaken te volgen. Met die bagage kon hij aan de slag als parlementair medewerker van eerst kamerlid Nadia Sminate, en sinds anderhalf jaar van senator Huub Broers.

Jeugdwerking

In Herk-de-Stad stak hij ondertussen als vrijwilliger geregeld de handen uit de mouwen.

"Op mijn vijftiende werd ik voor de speelpleinwerking actief. Zeven jaren op rij was ik elke zomer een maand op post. Het was een goede leerschool, zeker voor de bevoegdheid jeugd nu. Dat geldt trouwens ook voor de jaren als bestuurslid van de jeugdraad."

Ondanks de microbe hield, Wim de politieke boot bij de verkiezingen in 2006 af. Deze stembusgang was wel het geknipte moment om aan boord van het N-VA NIEUW-schip in de woelige Herkse politieke zee te stappen. Met 506 voorkeurstemmen op de tiende plaats, behaalde hij meteen een zitje in de gemeenteraad. "Dat was een complete verrassing. Nooit verwacht dat ik zo'n goed resultaat zou behalen."

Nadat de coalitie van N-VA NIEUW met CD&V en Open VLD tot stand was gekomen, werd de jongste verkozene meteen tot fractieleider van zijn partij gebombardeerd.

En toen moest politiek kanon Laurens Appeltans nog meedelen dat hij het geweer van schouder zou veranderen. "Hij wilde voor de verjonging een stap opzij zetten, en het ambt van schepen afstaan. Ik wilde de uitdaging aangaan, op voorwaarde dat hij me in de nieuwe taak wilde inwerken. Ik ben heel blij dat hij me die kans heeft geboden."

Golflengte

De bevoegdheid jeugd lag met Wims ervaring in de speelpleinwerking en de jeugdraad voor de hand. Hij weet meteen wat hem te doen staat: "De jeugdraad nieuw leven inblazen. Nu bestaat die alleen nog op papier, terwijl de raad het geknipte middel is om te weten wat er bij de basis leeft."

"De bevoegdheid milieu heb ik zelf gevraagd, omdat het domein me erg boeit en het thema internationaal hoog op de agenda staat, terwijl het anderzijds voor een lokaal bestuur ook belangrijk is om van aan de basis mee te kunnen werken."

"Leuk is dat in Lummen Wim Vangeel voor leefmilieu bevoegd is. We kennen elkaar al goed. Hij met zijn 23 jaar, de jongste schepen in Limburg, en ik met mijn 26 jaar zitten op dezelfde golflengte. Zo kunnen we ervaringen uitwisselen."

Kritiek

Van de dierenwelzijnsraad kreeg de nieuwe coalitie al de wind van voren, omdat dierenwelzijn niet als volwaardige bevoegdheid is opgenomen. "Die kritiek is onterecht", reageert Wim. "We zijn wel degelijk met dierenwelzijn begaan. Alleen kreeg het bij de voorstelling van het schepencollege geen expliciete vermelding, gewoon omdat we als nieuwe beleidsploeg uitgaan van homogene bevoegdheidspakketten in plaats van de verdeling van 101 bevoegdheden over verscheidene schepenen. Ik heb Joeri Opdebeeck laten weten dat we de dialoog met de dierenwelzijnsraad aangaan."

Financiën wordt voor de benjamin van het Herkse schepencollege allicht de taaiste politieke brok. "Zeker nu het beheer van de lokale besturen, door de invoering van de beheers-en beleidscyclus, aan een grondige hervorming toe is. De BBC stelt ons als lokale bestuur voor de verantwoordelijkheid om een degelijk onderbouwde visie op lange termijn te ontwikkelen. Het wordt een grote uitdaging om met minder middelen meer te kunnen realiseren, zeker gezien zich qua huisvesting van openbare diensten in Herk-de-Stad een aantal noden stellen, zoals administratie in het stadhuis en de buitenschoolse kinderopvang. Qua financiën kan ik overigens mijn licht opsteken bij Huub Broers."

Luk WEYENS, HBVL © 2013 Concentra

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is