Politie kost meest in Hasselt, minst in Meeuwen-Gruitrode

Op 23 februari 2018, over deze onderwerpen: Gemeentenieuws

Brussel - Fusies van politiezones leiden niet noodzakelijk tot een lagere kostprijs voor de inwoners. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Karolien Grosemans (N-VA) opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). De kostprijs verschilt ook fors van gemeente tot gemeente. Zo betalen Hasselaren drie keer meer aan hun lokale politie dan inwoners van Meeuwen-Gruitrode.

Limburg fungeerde de afgelopen jaren als proeftuin voor de fusie van politiezones. Die waren nodig om de investeringskosten over meer inwoners te spreiden en de dienstverlening betaalbaar te houden. De schaalvergroting zou ook tot meer beschikbare manschappen op het terrein leiden.

Maar Kamerlid Karolien Grosemans (N-VA) ziet in de realiteit een ander beeld. “Er is minder dienstverlening, terwijl de kostprijs niet gedaald is. Op het vroegere grondgebied van de politiezone West-Limburg ( die in 2016 fuseerde met HAZODI tot Limburg Regio Hoofdstad) is er nu nog één politieploeg actief, in plaats van twee. Voor aangiftes moeten we in het weekend naar Hasselt, waardoor steeds meer burgers ervoor kiezen om in Diest naar de politie te gaan.” Toch steeg de kostprijs voor de gemeenten Lummen, Herk-de-Stad en Halen ( het vroegere West-Limburg) met 5 tot 7 procent in vergelijking met vijf jaar geleden, voor de fusie.

Ook de gemeente Houthalen-Helchteren, die zijn politie in 2015 zag opgaan in politiezone MidLim, betaalde anno 2017 ruim vier procent meer dan in 2013.

Grote verschillen
De verschillen tussen de gemeenten zijn ook erg groot. In Hasselt betalen inwoners met 158,56 euro het meest aan hun politie, drie keer meer dan in het landelijke Meeuwen-Gruitrode. Nog opvallender is het verschil tussen steden met vergelijkbare inwonersaantallen. Zo betaalt een Lommelaar 126,08 euro aan zijn politiekorps, terwijl dat in Bilzen 59,38 euro is. Vooral korpsen die uit één gemeente bestaan of eengemeentekorpsen die pas fuseerden (zoals Lanaken-Maasmechelen), lijken het moeilijk te hebben om de kosten te drukken. En dat pleit dan  wel weer voor fusies.

Timmie VAN DIEPEN, HBVL © 2017, Mediahuis

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is