‘Poelensnoer’ voor biodiversiteit

Op 23 maart 2015, over deze onderwerpen: Gemeentenieuws

Lees hier het volledige interview met onze schepen van Leefmilieu, Wim Berden, over het poelensnoer in de Herkvallei. Een ingekorte versie is terug te vinden in ons eerste huisaanhuis-blad van 2015.

 

 

Wim Berden / schepen van Leefmilieu / 29 jaar / Berbroek

 

Hallo Wim. Mogen we vragen waarmee een schepen van Leefmilieu zich in 2015 zoal bezighoudt?

Daar kan ik in een-twee-drie niet op antwoorden. Zal ik je een aandachtspunt geven dat ikzelf heel belangrijk vind? Het verlies aan biodiversiteit.

En wat versta je daaronder?

Het verdwijnen van heel wat soorten dieren en planten, bijvoorbeeld door ontbossing, overbegrazing, overbevissing, overbemesting, het gebruik van pesticiden en het verdwijnen van kleine landschapselementen zoals hagen, houtkanten en poelen.

Al millennia lang onderwerpt de mens de natuur aan zijn wil, maar vooral de laatste 60 jaar blijken nefast uit te draaien voor de natuur én voor onszelf. De ‘opwarming van de aarde’ is een ‘hot item’ dat vandaag van heel wat aandacht kan genieten in de media. Het verlies aan biodiversiteit komt iets minder aan bod maar is daarom niet minder belangrijk.

Talloze wetenschappelijke studies tonen aan dat biodiversiteit belangrijk is, ook voor de mens. Dan denk ik aan het belang van biodiversiteit binnen de voedselproductie, waterzuivering, grondstoffen voor medicijnen, het opslaan van CO2 etc. Deze ecosystemen zijn uiterst fragiel en zelfs de kleinste klink in de kabel kan alles in de war sturen. Om één voorbeeld te geven: bijen en andere bestuivende insecten zijn essentieel voor ongeveer 1/3 van de voedselproductie op onze aarde. Alleen al in Europa hangt de groei van zo’n 4000 groenten af van bestuivende insecten.

Kan je daar op het niveau van Herk-de-Stad wat aan veranderen?

N-VA NIEUW wil binnen de meerderheid stappen zetten om de leefgebieden van bedreigde soorten te beschermen. Wist je bijvoorbeeld dat de Herkvallei een belangrijk leefgebied is voor de kamsalamander? Heel wat poelen en houtkanten die de vallei ooit rijk was, zijn helaas door de jaren heen verdwenen. Hierdoor verloren de kamsalamander en een hoop andere soorten hun leefruimte. Het gevolg is een jammerlijk verlies aan biodiversiteit. Om dit een halt toe te roepen denken we actief na om – binnen de budgettaire ruimte – op zoek te gaan naar concrete oplossingen. Eén van de oplossingen is de (her)aanleg van een poelensnoer in de vallei van de Herk.

Een poelensnoer?

De vallei van de Herk loopt van Borgloon tot Herk-de-Stad. Het poelensnoerproject is hetproduct van de samenwerking van onze stad met het ‘Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren’ en de provincie Limburg. In het kader van dit project werden eind vorig jaar in het Schulensbroek al 10 dichtgegroeide poelen opengemaakt. Op deze manier worden de poelen opnieuw aantrekkelijk voor de kamsalamanders. Maar ook andere amfibieën, allerlei insecten en drijvende water en oeverplanten profiteren uiteraard mee van dit mooie project. Er is nog veel werk aan de winkel maar op deze manier krijgen we toch weer een iets rijkere biodiversiteit op ons grondgebied!

Ken jij de kamsalamander?

Sinds mensenheugenis is de Herkvallei een belangrijk leefgebied voor de kamsalamander. De kamsalamander is een beschermde soort en met zijn 18 cm is hij ook de grootste Vlaamse watersalamander. Hun naam danken ze aan de getande rugkam van de mannetjes in de paartijd. Hierdoor lijken ze een beetje op een voorhistorisch draakje. De soort overwintert aan land in haag of houtkanten. Vanaf maart zoeken ze het water op om zich daar te kunnen voortplanten. In de zomerperiode verlaten de volwassen exemplaren de poel terwijl de jonge salamanders er nog even blijven om aan kracht te groeien.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is