"Pa heeft politieke microbe van ons"

Op 14 februari 2014

Lummen/Herk-de-stad/hasselt - "Grootvader langs moederszijde was een fervent lezer van 't Pallieterke. Daar ligt de kiem van onze politieke interesse", vertellen Koen en Kristof Claes, broers en overtuigde N-VA-broeders. Sinds maandag zetelt Kristof (44) in de gemeenteraad van Herk-de-Stad. Koen (39) geraakte eerder al verkozen in de raad van Lummen. En de broers gaven de politieke microbe ook al door aan vader Hugo (71), die in de OCMW-raad van Hasselt zetelt.

Hoeft het nog gezegd dat vader Hugo en broer Koen op de eerste rij zaten bij de eedaflegging van Kristof vorige maandag op de gemeenteraad van Herk-de-Stad? Het roept bij Kristof en Koen de herinnering aan hun grootvader op. "Hem 't Pallieterke zien lezen, dat intrigeerde", vertellen Koen (39) en Kristof (44). Weekblad 't Pallieterke vertolkt van oudsher de stem van de Vlaamse zaak. "Niet dat hij het er bij ons in pompte, hoor. Hij was een stille man, geen babbelaar. Maar 't Pallieterke lag daar op tafel wel voor het grijpen. Als nieuwsgierige tiener begin je daarin toch eens te bladeren."

Met de groei van N-VA stak de interesse drie jaren geleden bij Koen opnieuw de kop op. "Samen met enkele anderen hebben we toen een N-VA-afdeling in Lummen uit de grond gestampt." Dat gebeurde in overleg met 'meter' Karolien Grosemans uit Herk-de-Stad. In de zoektocht naar namen voor de N-VA NIEUW-lijst in Herk-de-Stad viel uiteraard de naam van broer Kristof. "Ze moesten het mij geen twee keer vragen. In Herk-de-Stad was er een politieke impasse op dat ogenblik. Het gaf een extra boost om de stap naar de actieve politiek te zetten."

De sneeuwbal rolde voort tot bij vader Hugo in Stevoort, waar ook nog een politieke microbe uit de jeugdjaren sluimerde: "Mijn vader was bijna een kwarteeuw politiek actief geweest in Ulbeek, dat nu bij Wellen hoort. Hij is zelfs een aantal jaren schepen geweest. Hugo stamde uit een CD&V-nest. Maar het N-VA-virus van de zonen werkte aanstekelijk. Als voorzitter van Okra Stevoort en bestuurslid van voetbalclub Eendracht Stevoort lag hij ook goed in de politieke markt. "De perikelen bij de vakbond overtuigden hem om de kant van N-VA te kiezen", zeggen Koen en Kristof.

 

Radicaal

En toen kwamen de verkiezingen: Benjamin Koen werd in Lummen meteen voor de gemeenteraad verkozen. Broer Kristof volgde vorige maandag Karolien Grosemans op in de gemeenteraad van Herk-de-Stad. "Koen is de meest radicale van ons twee", geeft Kristof toe. "Hij kan zich vastbijten in iets en daar hardnekkig voor gaan. Dat is iets wat ik alvast van hem heb geleerd."Sinds vorig jaar heeft ook Hugo een mandaat: "Bij de verkiezingen 875 bolletjes achter mijn naam, goed voor een plaats als tweede opvolger voor de gemeenteraad. De partij duidde me aan voor de OCMW-raad. Dat zitje sluit perfect aan bij mijn sociale bewogenheid."

Als gemeenteraadsleden zitten Koen en Kristof in de harde politiek. Koen zit in Lummen in de oppositie: "Frustrerend dat we niet mee het beleid kunnen bepalen. Wij ijveren wel voor een verhoging van de veiligheid in onze gemeente, onder meer voor extra buurtinformatienetwerken naast de twee bestaande hier in Lummen en/of voor een fusie/samenwerking met een aangrenzende politiezone. Aan de inbrakenplaag in Lummen moet een einde komen."

Kristof zit met N-VA NIEUW in de Herkse meerderheid: "Ik wil Schakkebroek in het beleid verdedigen én sport voor alle Herkenaren."

Luk WEYENS, HBVL © 2014 Concentra

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is