Noëlla Lowet screent vluchtelingen

Op 20 september 2016, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws

Ons dynamisch Schulens gemeenteraadslid staat dagelijks met haar voeten in de actualiteit. Ze is aan de slag bij de VDAB als instructeur Nederlands en gaf tot voor kort taalles aan anderstaligen. Onlangs kreeg de VDAB, en dus ook Noëlla Lowet, een andere taak.

De VDAB geeft de taallessen niet meer zelf maar ondersteunt op de opleidingsvloer. Dit is ook zo op de werkvloer. Indien nodig helpt de VDAB mensen die al werk vonden maar nog met taalproblemen kampen.

 

Noëlla Lowet: “Tijdens een opleidingsstage loop ik dan mee en spring bij waar het probleem zich stelt. Zo krijgen de anderstaligen ook een kans om een opleiding mee te volgen en goed af te ronden. En dat werkt! Verschillende mensen krijgen al tijdens hun stage een job aangeboden. Als anderstaligen al aan het werk zijn in een bedrijf en de werkgever vindt dat er nog taalproblemen zijn, kan hij of zij ook beroep doen op ons en gaan wij ter plaatse. We zoeken dan samen naar een oplossing. Dit aanbod is uiteraard niet gratis, de werkgever betaalt voor deze ondersteuning.”

Verder wordt de VDAB ook ingeschakeld bij de screening van vluchtelingen.

Noëlla Lowet: “Als vluchtelingen aan het werk mogen in België, kunnen ze zich aanbieden bij de VDAB. Dan ga ik samen met hen op zoek naar wat ze goed kunnen. Ze worden op vaardigheden en praktische kennis getest. Ook hier biedt de VDAB taalondersteuning, want hun kennis van het Nederlands is meestal héél miniem.”

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is