Meldpunt om bedreigde politici te beschermen

Op 20 september 2013

HERK-DE-STAD - Karolien Grosemans, OCMW-voorzitter in Herk-de-Stad en Kamerlid (N-VA), werkt aan een wetsontwerp dat gemeentepolitici beter moet beschermen tegen bedreigingen. Ze krijgt zelf dreigbrieven in de bus en wil een reglement naar Nederlands model.

Grosemans heeft naar eigen zeggen sinds haar aanstelling als OCMW-secretaris in januari, al twaalf brieven gekregen en nog een stuk of drie, vier dreigtelefoons. De meeste brieven zijn anoniem, maar sommigen zetten er zelfs gewoon hun naam bij. "Die krijgen dan wel bezoek van de politie, maar ik betwijfel of dit iets uithaalt", zegt Grosemans. "In Nederland worden de bedreigingen aan politici geregistreerd. Ik wil dat dit hier ook gebeurt." Die Nederlandse cijfers zijn erg hoog. De helft van burgemeesters en wethouders krijgt er met bedreigingen te maken. Bij de raadsleden is dat ook nog bijna dertig procent. Grosemans wil ook een leidraad waarin staat welke maatregelen ze kunnen nemen bij een bedreiging. In Nederland hebben ze zelfs een hulplijn waar je terecht kan. Uit onze rondvraag blijkt dat er nog andere OCMW-voorzitters bedreigd worden. Vooral vrouwen lijken hier last van te hebben. 

"Centen of ik sla op uw gezicht"

Herk-de-Stad - "Ik ga u op uw gezicht slaan. Geef mij centen." Deze bedreiging kreeg Karolien Grosemans, OCMW-voorzitter in Herk-de-Stad en Kamerlid (N-VA), onlangs thuis in de bus. "Dit is niet de eerste dreigbrief", zegt Grosemans. "Ik werk nu aan een wetsvoorstel dat de gemeentepolitici beter moet beschermen."

"Ik heb sinds mijn aanstelling als OCMW-secretaris in januari toch alles samen al zo'n twaalf brieven gekregen en nog een stuk of drie, vier dreigtelefoons", zegt Karolien Grosemans. "Wat ze me schrijven? Schunnige dingen zoals 'lelijke hoer', maar ook dat ze me wel weten te vinden als ze geen geld krijgen. Ze dreigen ook al eens met zelfmoord. De meeste brieven zijn anoniem, maar sommigen zetten er zelfs gewoon hun naam bij. Die krijgen dan wel bezoek van de politie, maar ik betwijfel of dit iets uithaalt."

Thuis

Van de laatste bedreiging is Grosemans het meest geschrokken. "Die kreeg ik thuis in de bus. Dat was de eerste keer. Ik voel me niet meer op mijn gemak. We hebben nu ook een grote houten poort van meer dan twee meter laten installeren aan de ene kant van het huis en we willen er ook een aan de andere kant. We gaan ook een hond nemen en ik ga een camera installeren zodat we zien wie aanbelt." "Ik heb twee jonge zonen van negen en elf jaar oud, ik heb hen ook moeten uitleggen wat er aan de hand is. Ze zijn ongerust. Naast de telefoon ligt nu ook het nummer van de politie. Niet aarzelen als je iets hoort, bellen, heb ik hen uitgelegd."Begin dit jaar is Grosemans ook al eens fysiek bedreigd in haar OCMW-kantoor. "Ik ontvang de mensen nu niet meer in mijn eentje.

"Voor mijn kinderen heb ik het nummer van de politie naast de telefoon gelegd" - Karolien Grosemans

Duur OCMW

Is ze dan zo streng voor de OCMW-cliënten? "We hebben inderdaad de schaar gezet in een aantal maatregelen, want we zijn hier een zeer duur OCMW. Zo konden sommigen zeer goedkoop flats van ons huren terwijl ze tegelijkertijd ook woonsubsidies kregen. Die prijzen hebben we opgetrokken. We hebben hier toelagen waar ik zelfs nog nooit van had gehoord. Zoals 'eerste leeftijdsmelk'. We betalen blijkbaar ook de poedermelk voor wie geen borstvoeding geeft. Asielzoekers steken we ook twee keer per jaar in nieuwe kleren. Van mij mogen die mensen kleren krijgen, maar misschien kan dit ook tweedehands."

"De beslissingen nemen we altijd unaniem in de raad. Maar ik word wel geviseerd. En ik heb van de politie gehoord dat ik niet eerste ben. De vorige OCMW-voorzitters hebben ook al klachten ingediend. Deze week vertelde ook een CD&V-raadslid dat hij bedreigd werd. En van mijn partijgenote Sarah Smeyers, die voorzitter is in Aalst, heb ik ook dergelijke verhalen gehoord."

Nederlands model

"In Nederland worden de bedreigingen aan politici geregistreerd. Ik wil dat dit hier ook gebeurt. Zeker als je de Nederlandse cijfers bekijkt: daaruit blijkt dat 50% van burgemeesters en wethouders met bedreigingen te maken krijgen. Bij de raadsleden is dat ook nog 29%. Ze hebben er ook een hulplijn waar bestuurders anoniem naar toe kunnen bellen om hun verhaal te doen en ze krijgen ook begeleiding door experten. Ik wil ook een leidraad waarin staat welke maatregelen we kunnen nemen bij een bedreiging. In Nederland heben ze zelfs een collectieve 'collegeverzekering'. Dit ben ik nu allemaal in een wetsvoorstel aan het gieten."

Liliana CASAGRANDE, HBVL © 2013 Concentra

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is