Linden op Markt worden vervangen door platanen

Op 15 mei 2015, over deze onderwerpen: Gemeentenieuws

Het stadsbestuur van Herk-de-Stad laat de bomen op de Markt vervangen. "De huidige bomen hebben in de huidige omstandigheden te weinig groeikansen", legt schepen van Leefmilieu Wim Berden uit. "Daarom wordt ook de ondergrond aangepakt."

De 9 bomen werden aangeplant bij de herinrichting van de Markt in 2005. Ze slaagden er echter niet meer blad te vormen. In de aanvangsfase, toen de bomen nog klein waren, leverde dat geen problemen op, maar met het groeien van de bomen kregen ze het moeilijker.

Om een goed beeld van de toestand te krijgen, liet de stad een boom vlakbij de Sint-Martinuskerk uitgraven. Wim Berden: "Een gespecialiseerde firma stelde vast dat de ondergrond helemaal niet geschikt is. Die biedt te weinig voeding aan de bomen. Het gaat bovendien om zware grond die heel weinig water doorlaat. Ook de keuze van de boomsoort blijkt niet zo geschikt. Het gaat om linden die heel gevoelig zijn voor beperkende factoren."

De stad trekt daaruit lessen. "De huidige bomen worden allemaal verwijderd. Ze worden aangeplant op een andere plaats waar ze meer groeikansen krijgen", aldus Wim Berden. "In de plaats worden er platanen aangeplant. Die soort is beter tegen groeiomstandigheden als op de markt opgewassen. ook de huidige ondergrond van de bomen wordt vervangen. Bovendien wordt de omgeving van de bomen geploft. Dat is een techniek om meer lucht in de grond te brengen en zo de grond losser te maken. Zo kunnen de bomen makkelijker voeding opnemen."

LW, HBVL © 2015 Concentra

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is