Inwoners Schakkebroek beslissen mee over inrichting speeltuin

Op 31 oktober 2014, over deze onderwerpen: Gemeentenieuws

Het stadsbestuur van Herk-de-Stad heeft plannen voor de aanleg van een nieuwe speeltuin aan de Lindeboomstraat in Schakkebroek. Voor het eerst gebeurt de opmaak van het ontwerp na een uitgebreide inspraakronde in de buurt, met ouders én kinderen, die hun wensen in een tekening op papier konden gezet. De speel- en sporttoestellen moeten een mix bieden voor peuters vanaf 2 jaar tot tieners van 16.

Inwoners van Schakkebroek zijn al jaren vragende partij voor een nieuwe speeltuin. De vroegere voldeed helemaal niet meer aan de moderne vereisten. Door de slechte ligging met weinig sociale controle vielen de toestellen en de zitbank ten prooi aan vandalisme. Voor de inplanting van de nieuwe speeltuin komen twee terreinen aan de Lindeboomstraat in aanmerking.

 

Tekening

"Schakkebroek is een pilootproject om voor het ontwerp van de speeltuin zo veel mogelijk op de wensen van de buurt in te spelen", legt schepen van jeugd Wim Berden (N-VA NIEUW) uit. "Daarom werken we nu voor het eerst met een uitgebreide inspraakronde met de buurt. Voor de kinderen gebeurde dat met een tekenwedstrijd in samenwerking met basisschool 't Leer-rijk. De kinderen konden in een tekening duidelijk maken welke toestellen ze graag in de speeltuin zien. De ouders nodigden we op een woensdagmiddag uit om van gedachten te wisselen."

De kids lieten in hun tekening de vrije loop. Schepen Wim Berden: "Meest getekend - en dus gevraagd - zijn bij de kleintjes een gesloten glijbaan en een schommel. De meer avontuurlijke kids vragen een death ride - een kabelbaan om hangend aan een touw naar beneden te glijden - en een 'spinnenweb' van touwen, dat hen uitdaagt om naar hartenlust te klimmen en te klauteren." Niet alle voorstellen zijn realistisch: "Ook een zwembad werd meer dan eens getekend, maar de kinderen die daarvan dromen zullen we helaas moeten teleurstellen. Ook voor andere voorstellen moeten we bekijken wat in de praktijk haalbaar is. Een death ride bijvoorbeeld neemt enorm veel ruimte in. Bovendien moeten we daarbij extra aandacht besteden aan de veiligheid. Ook is het belangrijk dat kids en tieners elk op hun niveau voldoende aan hun trekken komen. Een optie is voor de groteren op het huidige speelterrein enkele sporttoestellen te plaatsen - een basketring, een voetbaldoel,.. - en dat in een materiaal dat tegen een stootje kan.

 

Uitdagende toestellen

Els Mullens is mama van twee kids van 6 en 9 jaar. "Het is belangrijk dat de speeltuin ook toestellen bevat die een uitdaging betekenen voor 8 tot 9-jarigen, zoals speeltuigen waarop ze kunnen klauteren. Ook voor kinderen met een beperking moet de speeltuin aantrekkelijk zijn."

Kelly Lagaeysse, mama van kids van 4 en 7 jaar is blij met het initiatief. "Een speeltuin hier in de buurt zou een goede zaak zijn. Nu moet ik immers met de kinderen naar de speeltuinen in Alken en Nieuwenhoven bij Sint-Truiden te rijden.

Salvatore Rapisarda uit de Lijsterbesstraat heeft in de buurt vier kleinkinderen: "Die vragen een glijbaan, schommels. Een speeltuin vlakbij is een goede zaak. Dan kunnen de kleinkinderen vanuit de achtertuin naar de speeltuin. Het stadsbestuur beschikt voor de speeltuin van Schakkebroek over een budget van 55.000 euro. Streefdatum voor de realisatie is de zomer van 2015. Ook in de andere deelgemeenten wil de stad speeltuinen aanleggen. Na Schakkebroek komt de speeltuin in het park Olmenhof aan het stadhuis aan de beurt. Daarna volgt Berbroek en dan Donk of Schulen.

LW, HBVL © 2015 Concentra

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is