Herkse gemeenteraadsleden nemen deel aan fictieve OCMW-raad

Op 22 juni 2013, over deze onderwerpen: Gemeentenieuws, OCMW-nieuws

Deze week bestond de OCMW-raad van Herk-de-Stad voor een keer niet uit OCMW-raadsleden, maar wel uit hun collega’s van de gemeenteraad: OCMW-voorzitter Karolien Grosemans (N-VA NIEUW) had de burgemeester, de andere schepenen en de fractieleiders van alle partijen uitgenodigd om deel te nemen aan een allereerste simulatiezitting van de OCMW-raad. Bedoeling van deze fictieve vergadering was om gemeente en OCMW dichter bij elkaar te brengen.

Karolien Grosemans: “Gemeente en OCMW werken steeds vaker samen, bijvoorbeeld op het vlak van financiën, personeel, communicatie en ICT, maar toch is er weinig voeling tussen beide. Ook bij de pers en het publiek is er minder belangstelling voor de OCMW-raad dan voor de gemeenteraad. Nu ik als OCMW-voorzitter ook deel uitmaak van het schepencollege, merk ik dit pas echt. Daarom groeide bij mij het idee om aan de hand van fictieve, maar levensechte dossiers mijn collega’s van de gemeenteraad zelf te laten ervaren hoe het er op een OCMW-raad aan toegaat, ook tijdens het gesloten gedeelte.”

Buiten het OCMW bestaan er nog veel vooroordelen en misverstanden over de werking van het centrum en de raad. Karolien Grosemans: “Soms denken mensen dat we op een OCMW zonder nadenken alles goedkeuren en elke burger geven waar hij om vraagt, terwijl dat helemaal niet zo is. Op de raad vallen vaak erg moeilijke beslissingen. In vele situaties is het erg onduidelijk wat nu de beste of meest menselijke keuze is, omdat er hoe dan ook iemand tekort zal worden gedaan. Wat de zaak er niet makkelijker op maakt, is het feit dat we ondertussen ook nog eens de financiën goed in het oog moeten houden.”

Er werd tijdens de zitting alvast veel gedebatteerd over een aantal agendapunten, waaronder de toewijzing van een bejaardenwoning en de bezetting van een doorgangswoning. Voorzitter Grosemans hoopt in ieder geval dat alle aanwezigen gemerkt hebben dat zwart-wit niet bestaat als het op OCMW-dossiers aankomt. Karolien Grosemans: “Dit is zeker voor herhaling vatbaar. Ik ben de secretaris en de maatschappelijk assistenten van het OCMW heel dankbaar voor hun inzet. Ze hebben alle dossiers heel duidelijk uiteengezet aan mensen die nog niet thuis zijn in de materie.”

Enkele reacties

Hugo Spooren (N-VA NIEUW, voorzitter van de gemeenteraad): “Het is hier veel boeiender dan op een gemeenteraad.”

Jimmy Graulus (fractieleider Open Vld): "Voor mandatarissen die nog geen ervaring hebben binnen de werking van het OCMW en de OCMW-raad is zo'n simulatiezitting een verrijking. Te vaak wordt gedacht dat er te pas en te onpas geld wordt verbruikt. Deze zitting heeft duidelijk gemaakt dat dit niet zo is en dat er wel degelijk regels van toewijzing moeten gevolgd worden."

Michel Laenen (N-VA NIEUW): “Het was interessant om eens een OCMW-raad mee te maken. Het is dag en nacht verschil ten opzichte van een gemeenteraad. Deze dossiers gaan echt over individuele mensen en dat maakt het niet simpel om beslissingen te nemen.”

Bert Moyaers (fractieleider sp.a): “De 'echte' sociale en persoonlijke dossiers rond huisvesting of financiële tegemoetkomingen zijn soms hartverscheurend. Als OCMW-raadslid moet je in eer en geweten trachten te balanceren op een slappe koord; een koord van voor jezelf een evenwicht vinden tussen het gezond redelijk denken aan de ene kant en hetgeen de wet voorschrijft aan de andere. Zwart-wit denken is in vele dossiers niet langer een optie. OCMW-raadslid zijn is toch nog een zeer aparte politieke stiel.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is