Herk, dit is je gedacht!

Op 6 juli 2018, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2018

De eindresultaten van onze enquête ‘Zeg je gedacht’

Onder de loep

Algemene opmerking bij het interpreteren van de cijfers: we zien dat ‘geen mening’ soms hoge percentages scoort. Iemand die geen kinderen heeft, kruiste bij vragen over kinderopvang bijvoorbeeld wellicht ‘geen mening’ aan. We kijken dus vooral naar de verhouding tussen de antwoorden ‘akkoord’ en ‘niet akkoord’ bij het interpreteren van jullie antwoorden. Velen onder jullie schreven op de antwoordformulieren persoonlijke commentaren. Ook deze werden meegenomen in de interpretatie.

 

Gelukkig in Herk-de-Stad

Het is aangenaam wonen in Herk-de-Stad. Dat vinden jullie ook. Bijna iedereen is het hiermee eens. Met 94 procent ‘akkoord’ scoorde deze vraag het beste van de hele enquête. Fijn om te horen! 

Op de volgende thema’s moet de gemeente een tandje bijsteken:

 

Een veiliger Herk-de-Stad

Het voornaamste hier is de verkeersveiligheid. In de eerste plaats die van de zwakke weggebruiker. We stellen vast dat ouders bezorgd zijn als hun zoon of dochter met de fiets of te voet naar school vertrekt. De veiligheid in de buurt van scholen moet beter. Er zijn te weinig fiets- en voetpaden. Velen missen ook een veilige fietsverbinding tussen de deelgemeenten.

We kregen talloze straatnamen binnen waar veel te hard gereden wordt. Een ruime meerderheid is daarom te vinden voor verkeersremmende maatregelen. Ook zijn heel wat Herkenaren bezorgd over het zware vrachtverkeer in onze straten.

Voor 42,4 procent van de Herkenaren is er te weinig blauw op straat. Meer dan de helft van de ondervraagden wil graag meer veiligheidscamera’s, maar we moeten hier ook niet in overdrijven. De rol van de wijkagent mag opgewaardeerd worden. Hij is een belangrijk aanspreekpunt om problemen aan te kaarten en verhoogt het veiligheidsgevoel.

 

Een bruisend Herk-de-Stad

We merken dat heel wat Herkenaren graag wat meer swung in hun gemeente willen. Een meerderheid van 56 procent van de inwoners vindt dat er te weinig horeca- en handelszaken zijn. Dit is eigenlijk de meest negatieve score van de enquête. De gemeente heeft een belangrijke rol in het aantrekken van zowel ondernemers als klanten. Herk mag bruisender, en dit
zonder het landelijk karakter te verliezen.

Ook naar ondersteuning van de jeugd-, sport- en cultuurverenigingen toe mag de gemeente een tandje bijsteken. Van degenen die een mening hebben, vindt één op drie dat er nog heel wat moet gebeuren. Het Chirogebouw in het centrum, de accommodatie van de voetballende jeugd in Schulen en de sportvoorzieningen in Donk vragen investeringen en onderhoud. Voor veel Herkenaren moet dat snel gebeuren.

Naar de naschoolse kinderopvang en tienervoorzieningen toe blijkt vooral het aanbod voor tieners van 12 tot 18 jaar te beperkt. Verder noteren we dat veel inwoners een ontmoetingsplek of buurthuis missen.

Vooral in Herk Centrum en Berbroek is er een probleem om snel een parkeerplaats te vinden. De talrijke suggesties die we als oplossing voor de parkeerproblemen binnenkregen, bevestigen dit.

 

Een proper Herk-de-Stad

61,7 procent is tevreden over de netheid in onze gemeente. Dit vindt de N-VA te weinig. Hier moeten we meer ambitie hebben. Opvallend is dat de Herkenaar een streng optreden vraagt van het bestuur om de netheid te bewaken: 90,7 procent steunt de verstrengde aanpak om hard op te treden tegen sluikstorten met GAS-boetes. Sommige inwoners pleiten voor camera’s om de pakkans op sluikstort te vergroten.

Je wil ook een strenger optreden tegen stoken in eigen tuin. Dit veroorzaakt dikwijls geurhinder.

 

Een klantvriendelijke gemeente

De gemeente informeert haar inwoners goed. Dit mag gezegd worden.

Bijna de helft van de ondervraagden is niet gewonnen voor een nieuw gemeentehuis. Al is de toegankelijkheid ervan vandaag voor senioren niet altijd even gemakkelijk, geven sommigen onder jullie aan. Een grote groep is wel voorstander van betere openingsuren zodat men er na het werk makkelijker kan binnenspringen. Ook de digitalisering mag sneller gaan. Een meerderheid geeft aan dat ze in de toekomst graag zoveel mogelijk online wil kunnen regelen. Veel Herkenaren voegen eraan toe dat mondelinge en papieren dienstverlening mogelijk moeten blijven voor degenen die minder goed met een computer overweg kunnen.

 

Een zorgend Herk-de-Stad

Naar sociaal wonen toe wenst de Herkenaar voldoende spreiding. Er moet een juist evenwicht tussen sociale woningen en privéwoningen zijn.

Leefloners mogen nuttig maatschappelijk werk verrichten. 82 procent steunt deze maatregel.

De Herkse bevolking wordt ouder. Van degenen die een mening hebben, vindt drie op vier dat er voldoende seniorenvoorzieningen zijn in onze gemeente. Ondertussen werd het seniorenloket geopend, waar de senior met elke vraag terechtkan.

De mantelzorgers verdienen volgens de ondervraagden grote waardering voor het goede werk dat ze leveren. Veel senioren gaven ons ook praktische tips: meer zitbanken in de dorpskernen voorzien, de stoepranden laag houden, de stoepen goed onderhouden ... Houd Herk-de-Stad leeftijdsvriendelijk, aldus de Herkse senior. Een stad om fijn oud te worden.

 

Beste Herkenaar, zo kreeg je in grote lijnen de resultaten van de enquête waarin we peilden naar jouw noden in de domeinen waarin het gemeentebestuur kan handelen. Je gaf aan onze rondvraag naar inspraak sterk op prijs te stellen.

Hartelijk dank voor alle antwoorden. We gaan er mee aan de slag en zoeken oplossingen.

Hartelijke groet
N-VA Herk-de-Stad

Veilig thuis in een welvarend Herk-de-Stad

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is