Drie zetels winst voor N-VA NIEUW

Op 15 oktober 2012, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2012

Burgemeester van kleinste partij

Na dertig jaar in de meerderheid verhuist sp.a in Herk-de-Stad naar de oppositie. CD&V’er Bart Gruyters wordt de nieuwe burgemeester.

N-VA NIEUW, dat met drie zetels winst als grote winnaar uit deze kiesstrijd komt, gaat voor de komende legislatuur in zee met Open Vld en CD&V, die elk hun aantal zetels behouden, maar op het nieuwe totaal van 23 in plaats van 21 betekent het wel een verlies. CD&V-lijsttrekker Bart Gruyters sleepte voor zichzelf wel het burgemeesterschap uit de brand.

Sp.a werd zwaar afgestraft voor de twee bewogen politieke jaren sinds het afscheid van Paul Buekers en zijn opvolging door Danny Pauly. Sp.a moet ten opzichte van 2006 ruim vijf procent prijs geven. De partij behoudt wel haar huidige aantal van negen zetels, maar omdat Herk-de-Stad in 2013 23 gemeenteraadsleden krijgt in plaats van 21 nu betekent het in feite een verlies. De winst gaat volledig naar N-VA NIEUW dat van vier naar zeven zetels stijgt. Het gaat om de twee bijkomende zetels en ook de ene zetel van het Vlaams Belang, die eigenlijk al in de loop van deze legislatuur door N-VA was opgeslorpt.

Een spelletje poker leverde Bart Gruyters wel het burgemeesterschap op. sp.a Herk-de-Stad bood CD&V twee schepenambten en het voorzitterschap van de gemeenteraad aan. Bij N-VA NIEUW en Open Vld krijgt Gruyters de driekleurige sjerp en een schepenambt.

N-VA NIEUW mag twee schepenen leveren, plus de voorzitter van de gemeenteraad en lijsttrekker Karolien Grosemans wordt OCMW-voorzitter. De twee resterende schepenambten zijn voor Open Vld.

LW, HBVL © 2012 Concentra

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is