Danny Jamers’ blik op de wereld

Op 7 december 2016, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws

Als verbindingsofficier op rust in Rome was voor mij het meest opvallende feit van de laatste weken de uitbreiding van het Europees agentschap Frontex tot een volwaardige politiemacht die onze buitengrenzen moet of ‘zou moeten’ beschermen.

Ik was jarenlang bevoorrechte getuige in Rome van het falen van dit zo goed bedoelde agentschap, opgericht door de lidstaten in 2004. Niet door hun schuld maar door de schuld van de lidstaten die niet bereid bleken om voldoende manschappen af te staan voor die noodzakelijke bescherming. Het doet deugd vast te stellen dat onze N-VA-excellenties Jambon en Francken mee de voortrekkers waren van het voorlopig ‘kleine leger’ dat nu ter beschikking zal staan van de landen aan onze EU-buitengrenzen. Want ik hoop dat dit de start is van een toekomst met een grotere Frontexpolitiemacht.

Een ‘leger’ van 1 500 manschappen is heel zeker een mooi resultaat, maar het zijn niet alleen landen zoals Roemenië of Bulgarije die deze steun hard kunnen gebruiken. Landen zoals Italië en Griekenland, niet altijd door hun eigen schuld, zijn ook al jaren een zeef op vlak van illegale immigratie. En enkele tientallen leden van Frontex op Lampedusa of op de Griekse eilanden konden daar uiteraard niets aan veranderen. Italië maakt zich trouwens nu al zorgen over het accent dat wordt gelegd op de Oost-Europese grenzen.

De start is er, nu moet het web worden dichtgetrokken rond gans de EU. De huidige jacht in Duitsland op een terrorist die meekwam met de immigranten bewijst eens te meer dat we het terrorisme ook politioneel moeten bestrijden aan de buitengrenzen. Ons land steunt volop de beleidsvoorstellen van N-VA in de strijd tegen terrorisme, dus hopen nu maar dat ook alle andere EU-landen dezelfde overtuiging hebben.

Die strijd moet leiden naar vrede, want wie zou er nu geen vrede willen. Dat brengt mij naadloos naar onze eigen gemeente. Onder impuls van onze kapelaan Wim werd er in Herk op 1 oktober een indrukwekkende vredesmars gehouden. Driehonderd enthousiaste jongeren namen deel.

Als je iets wil bereiken moet je met jezelf beginnen, zei ooit een groot persoon.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is