Amandinahuis krijgt fietscafé

Op 13 januari 2016, over deze onderwerpen: Gemeentenieuws

Het Amandinahuis in Schakkebroek wordt gerestaureerd. Het geboortehuis van zuster Amandina, de enige heilige in het bisdom Hasselt, zal zijn functie als museum met kapel behouden, maar het wordt aantrekkelijker gemaakt met een fietscafé. Een eerste raming van de werken bedraagt 586.000 euro.

Het geboortehuis van Paulina Jeuris werd in de periode 1840-1845 gebouwd. Rond 1895 werd het bestaande huis vergroot en kwam er een varkensstal bij. In 1907 volgde een bakhuis en in 1909 een dwarsschuur. Zuster Amandina werd er als Paulina Jeuris op 28 december 1872 geboren. Op 1 juli 1895 trad zij toe tot de orde van de franciscanessen, waar zij de kloosternaam Maria-Amandina van het Heilig Hart kreeg. In april 1899 reisde Amandina met zes andere zusters naar China, waar ze in juli 1900 bij de Boksersopstand om het leven kwam. Op 24 november 1946 werd zuster Amandina samen met de andere slachtoffers van de Boksersopstand door paus Pius XII zalig verklaard en op 1 oktober 2000 volgde de heiligverklaring door paus Johannes-Paulus II.

Haar geboortehuis is al tientallen jaren ingericht als museum. Je kan er een woonkamer en een slaapkamer uit Amandina's tijd zien. Er is ook een kapel, waarin nog missen worden gedaan en je ook een kaarsje kan aansteken. "Het gebouw verkeert wel in slechte staat", zegt schepen van Cultuur Lo Guypen (N-VA NIEUW). "Het heeft dringend een opknapbeurt nodig. Een onderzoek door een deskundige moet duidelijk maken in wel toestand het gebouw zich bevindt en ook een idee geven van de restauratie. Wat valt er van de huidige constructie nog te behouden?"

Fietsroutenetwerk

Zeker is dat het museumgedeelte, de kapel en de woonvleugel van de boerderij voor de toekomst bewaard worden. De rest moeten we samen met de deskundigen nog bekijken. De kapel en het museum behouden ook hun functie. Daarnaast denken we aan de inrichting van een fietscafé/cafetaria. Het Amandinahuis ligt ook langs een traject dat deel uitmaakt van het fietsroutenetwerk van Limburg."

Het gebouw is nu wel nog eigendom van de parochiale werken. "De stad wil het verwerven, zodat we voor de restauratie aanspraak kunnen maken op de maximale subsidie", aldus nog schepen Guypen. "Het bisdom werkt samen met de parochiale werken aan het opstellen van een akte om het gebouw over te dragen." De stad rekent voor de werken op een subsidie van 468.000 euro.

Luk WEYENS, HBVL © 2015 Concentra

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is