"Aankoop past in globaal energieplan"

Op 13 april 2013, over deze onderwerpen: Gemeentenieuws

Herk-de-Stad - Stadsbestuur koopt elektrisch voertuig

De technische dienst van de stad beschikt vanaf nu over een elektrisch voertuig. Dat komt in de plaats van een oude bestelwagen op diesel, en vermindert met andere woorden de CO2-emissie van de stadsdiensten.

"Het voertuig past in een globaal plan voor een zuinig verbruik van energie en de keuze voor alternatieve energie", zegt schepen van Milieu en Duurzaamheid Wim Berden (N-VA NIEUW). "Zo willen we de inwoners een voorbeeld geven."

"In 2011 nam het stadsbestuur van Herk-de- Stad de beslissing om in het project te stappen van de proeftuin elektrische voertuigen van de Vlaamse Regering, dat door de LRM, de Limburgse Reconversiemaatschappij, werd ingediend", legt Wim Berden uit.

"Deze Ford Connect, die we voor drie jaren huren, is het product van de samenwerking tussen verschillende bedrijven uit Limburg en de rest van Vlaanderen. Wij zijn ons heel goed bewust van de uitdagingen op het vlak van milieu. Gezien de wereldwijde grondstoffenschaarste en de opwarming van onze planeet, ligt de toekomst bij een divers wagenpark.

Door de ondertekening van het Europees Convenant of Mayors engageerde onze stad zich om de uitstoot van CO2 op het Herks grondgebied tegen 2020 met ruim twintig procent te verlagen. Het gebruik van CO2- neutrale voertuigen draagt daar een steentje toe bij."

"Een elektrische wagen heeft geen uitstoot van fijn gas of andere schadelijke uitstootgassen, en op termijn wordt het volledige gemeentelijk voertuigenpark gericht naar een zo laag mogelijke uitstoot van de wagens."

zuinig

"Dit voertuig heeft met een volle accu een actieradius van 130 kilometer. De wagen is voorzien van een speciale verloopstekker, zodat de batterij met een regulier stopcontact kan worden geladen. Op termijn komen er oplaadpalen voor elektrische voertuigen in Herk-de-Stad. Het volledig opladen van de batterij duurt ongeveer acht uur."

Het inzetten van een elektrisch voertuig past in een globaal plan om te kiezen voor alternatieve - lees: milieuvriendelijke - brandstof, én om zo zuinig mogelijk met energie om te springen. Schepen Wim Berden: "De technische dienst heeft ook een voertuig op aardgas in gebruik. Daarnaast maken we gebruik van zonne-energie, waarvoor op het dak van het gebouw van de technische dienst fotovoltaïsche cellen geplaatst. Ze wekken jaarlijks 3700 kWh opwekken. Dat stemt overeen met het jaarlijks verbruik van een gemiddeld gezin, en is goed voor twintig procent van het verbruik van de werkplaats.

Ook op het dak van het OCMW-gebouw zijn zonnepanelen aangebracht."

resultaat

"Zopas is bij de eigen diensten een milieugedragsscan doorgevoerd. De duurzaamheidsambtenaar heeft alle diensten een enquêteformulier met een aantal vragen naar het gebruik van energie gesteld."

"De resultaten, die nu worden verwerkt, vormen de basis voor een energiezuinig beleid de komende jaren. Het gaat onder meer om zaken als het uitschakelen van licht als er niemand meer in een lokaal vertoeft of het uitschakelen van computers die niet in gebruik zijn."

Luc WEYENS, HBVL © 2013 Concentra

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is