Oppositie roept extra gemeenteraad samen

Op 18 mei 2016, over deze onderwerpen: Gemeentenieuws


Meerderheid en oppositie in Herk-de-Stad liggen in de clinch over een extra gemeenteraad die de sp.a-opositie nu vrijdag samenroept. Volgens de oppositie zijn de vier voorgestelde punten dringend aan behandeling toe: de woningen van de Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen (KBM) op het Daelersveld, het Wendelenhuis, de leegstand-belasting en het aantal sociale woningen. “Geen sprake van hoogdringendheid. Dit is louter politieke stemmingmakerij, die de gemeenschap meer dan 3.000 euro kost”, reageert de meerderheid.

 

Aanklacht

Nu diende sp.a dezelfde punten opnieuw in mét voor twee punten een voorstel van beslissing: verlening van een bouwvergunning voor het Daelersveld en verkoop van het Wendelenhuis aan schattingsprijs voor sociale huisvesting. Voor de andere twee punten vraagt sp.a om uitleg van de meerderheid. “Voor de woningen op het Daelersveld is een oplossing zeker dringend”, zegt sp.a-fractieleider Bert Moyaers. “Die mensen leven nu
al maanden in onzekerheid. Wij hadden de punten kunnen toevoegen aan de gemeenteraad van 9 mei, maar ze zijn te belangrijk om ze in 'Varia' op het einde van de zitting te laten behandelen. Bovendien is het niet de taak van de oppositie om de agenda van de gewone meerderheid te stofferen. Dit is ook een aanklacht dat de meerderheid zelf al maanden gemeenteraden met korte agenda's met bovendien punten van minder belang samenroept.”

Duizenden euro's

“De oppositie speelt hier louter politieke spelletjes”, reageert voorzitter Michel Laenen (N-VA NIEUW) namens de meerderheid.“De punten van de oppositie hadden makkelijk aan de dagorde van de laatste gemeenteraad toegevoegd kunnen worden. Amper twee dagen na de uiterste datum voor het indienen van punten voor de laatste gemeenteraad kwam de oppositie met haar voorstellen opzetten. Nu moet je weten dat een raadslid per zitting 200 euro zitpenning ontvangt. Dit politieke spelletje kost de Herkse gemeenschap dan ook enkele duizenden euro's.” 

lw, HBVL © 2015 Concentra

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is